Aan de slag met digitale geletterdheid in de bouwhoek!
Aan de slag met digitale geletterdheid in de bouwhoek!

Aan de slag met digitale geletterdheid in de bouwhoek!
Mijn Mening
Toen ik deze kaarten zag liggen wist ik meteen dit is een algoritme! Een stappenplan. En als je dan naar digitale geletterdheid kijkt dan is dit exact (concept) kerndoel 7!
Wanneer je naar (concept) kerndoel 7 kijkt gaat het erom dat je een eigen (computer) programma schrijft/volgt wat in stapjes gemaakt is. En dat is precies wat je doet wanneer je deze stappenplannen volgt! Je volgt stap voor stap het bouwvoorbeeld. En kunt ook op elk moment, bijvoorbeeld na elke stap, terugkijken heb ik het goed gedaan? Klopt het nog wat ik allemaal gedaan heb. En dan ben je gewoon bezig met (concept) kerndoel 7. En nee het is geen digitaal programma. Maar wat mij betreft gaat fysiek handelen vooraf aan wat je op de computer doet!
Ik ben dus enthousiast. Want door het precies volgen van een stappenplan kun je dus ook werken aan digitale geletterdheid in de bouwhoek! En dat sluit weer mooi aan bij hoe ik over digitale geletterdheid denk en alles wat ermee te maken heeft. Dat je moet aansluiten bij wat je al doet.
De kaarten vind ik mooi vormgegeven. Ze zijn eenvoudig te volgen voor de kleuters. Het formaat van de kaarten is ook echt prima. Ze hebben een voorkant en achterkant en hebben meerdere bekende elementen!
En mocht de interesse voor de bouwwerken gewekt zijn dan kun je die ook nog opzoeken op het internet. Wanneer je daar dan weer samen informatie over gaat verzamelen dan ben je ook weer bezig om aan (concept) kerndoel 4 te werken.
Wat is het?
Eigenlijk is het heel simpel, het zijn bouwvoorbeelden passend bij de Haagse set! In het pakket zitten 10 kaarten op stevig kunststof.
De kaarten hebben een voor- en achterkant. Je hebt dus eigenlijk 20 voorbeelden om in de bouwhoek te gebruiken.
Om met de kaarten aan de slag te gaan heb je wel de Haagse set nodig.
Wat leer je van deze bouwkaarten?
Wanneer je naar ontwikkelingsdoelen kijkt leer van het werken met deze kaarten het volgende:
- Rekenplezier in de praktijk: Oriënteren in de ruimte, bouwen met meetkundig inzicht en werken met een stappenplan.
- Een boost voor taalontwikkeling: Nieuwe woorden leren, meetkundige begrippen begrijpen en gesprekken voeren tijdens het spel.
- Samenwerken als geen ander: Elkaar inspireren, communiceren en creatieve oplossingen bedenken.
En natuurlijk (concept) kerndoel 7 van digitale geletterdheid: De leerling programmeert een computerprogramma met behulp van computationele denkstrategieën.